Hvidvaskloven - Sagsbehandlingen

Mange ejendomsmæglere har ikke styr på Hvidvaskloven

Og det kan gå hen og blive en dyr affære! Kom i gang med at få styr på reglerne her.

En række af vores kunder har i den seneste tid haft besøg af Erhvervsstyrelsens hvidvaskkontor, hvor det desværre har vist sig, at mange ejendomsmæglere ikke har tilstrækkeligt styr på regler for Hvidvask.

Hovedkravene er

  • Alle ejendomsmæglere skal lave en skriftlig risikovurdering af deres egen virksomhed som afdækker risici for ufrivilligt at bliver inddraget i hvidvask og/eller terrorfinansiering. I tillæg skal der udarbejdes skriftlige politikker for at minimere risici, forretningsgange og kontroller mv. (se Hvidvasklovens §7 mv.)
  • alle ejendomsmæglere skal lave risikovurderinger på kunder gennem deres boligsystem, samt indhente ID på sælger – og også køber, hvis køber ikke anvender egen rådgiver. (se Hvidvasklovens §8 mv.) (har man ikke indhentet ID på køber koster det en bøde på kr. 5.000 per manglende ID)
  • Alle medarbejdere skal modtage undervisning i hvidvaskloven og virksomhedens risikovurdering mv.

“Udover risiko for bøder og påtaler/påbud skal man regne med at få en større advokat/revisorregning, da Erhvervsstyrelsen graver dybere hvis man ikke har styr på sin Hvidvasklov”. Og alle rapporter efter kontrolbesøg offentliggøres herErhvervsstyrelsens hjemmeside.

  • på erhvervskunder skal der udfærdiges oversigt over reelle ejere i form af et koncerndiagram, hvilket blandt andet kan gøres på ownr.dk
  • der skal derudover laves PEP (politisk eksponerede personer) check. PEP kan gøres via Finanstilsynets liste. Tilgå listen her

Se i øvrigt vejledning på Erhvervsstyrelsens hjemmeside her, samt  “Finanstilsynets vejledning om lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)” på Finanstilsynets hjemmeside.

Erhvervsstyrelsen forventer at ejendomsmæglerne har styr på Hvidvasklovens regler. Og har man det kan man til gengæld forvente et besøg, som vil forløbe både positivt og konstruktivt.

Har du behov for rådgivning på området kan du tage kontakt til Digital AML v/ Søren Stenderup på telefon 4247 6524.

Vi bruger cookies. Cookies bruges til at huske dine indstillinger. Ved at klikke Ja giver du samtykke til denne brug af cookies.  Læs mere